top of page

Vienkārši veidi un faktori, kā palīdzēt saglabāt veselu sirdi un asinsvadus.


sirds un asinsvadi, asinsvadu veselībai

Statistika liecina, ka sirds un asinsvadu slimības ir izplatītākais nāves cēlonis Latvijā un arī daudzviet pasaulē. Kā ar to cīnīties? Kādas darbības ir jāveic, lai mazinātu šo risku un varētu dzīvot ilgāk un būt veselākiem?


Balstoties uz pētījumiem, ir daži veidi, kā palīdzēt saglabāt veselu sirdi un asinsvadus. Dažādos avotos minēts par farmācijas tabletēm, zāļu tējām, kas spēs uzturēt asinsvadus veselus, tomēr tā tas diemžēl nenotiek. Nav tādu tablešu, kas garantē asinsvadu veselību!

Asinsvadu tīrību nodrošina ilgstošs un profilaktisks darbs ar sevi. Tā vienmēr būs kompleksa pieeja un daudzu faktoru ievērošana. Tikai ar šādu rīcību ir iespējams ilgstoši uzturēt veselus asinsvadus.

Viena no visbiežāk sastopamajām hroniskajām asinsvadu slimībām ir ateroskleroze. Tā izpaužas kā taukiem līdzīgas vielas (holesterīna) nogulsnēšanās asinsvadu sieniņās. Ar laiku šī slimība rezultējas asinsvadu deformācijā un sašaurinātos asinsvados, kas noved pie to daļējas vai pilnīgas noslēgšanās. Šāds asinsvadu stāvoklis var novest pie insulta, infarkta vai trombozes.


Gadījumos, kad cilvēkam ir izveidojusies ateroskleroze un viņa asinsvadu caurlaidība ir samazinājusies vairāk par 50%, bez medicīniskas iejaukšanās neiztikt, tas jārisina attiecīgiem speciālistiem. Tomēr arī pēc medicīniskas iejaukšanās holesterīna plāksnes nepazūd un neuzsūcas, bet paliek asinsvados. Mazināt var tikai to apjomu.


Asinsvadu veselības profilakse


Tādēļ ir īpaši svarīgi par asinsvadiem rūpēties laicīgi un veikt profilaksi jau no agra vecuma.


Faktori, kas veicina asinsvadu aizaugšanu ar holesterīna plāksnēm, ir nepareizs, neveselīgs, nesabalansēts uzturs, kaitīgi ieradumi, mazkustīgs dzīvesveids, stress, liekais svars, iedzimtība.

Bieži vien ikdienā lietojamo produktu klāsts šķiet nekaitīgs mūsu organismam, pat neapzinoties, kādas sekas tas ilgtermiņā rada veselībai.


Pārmērīga sāls lietošana, kā arī produkti ar paaugstinātu sāls saturu, aizkavē šķidruma izvadi no organisma. Asinis kļūst biezas un biezām asinīm ir grūtāk plūst pa asinsvadiem. Kā arī ir lielāka iespējamība, ka var izveidoties trombi. Ilgstoši dzīvojot ar ieradumu ikdienas uzturā lietot lielu sāls daudzumu, mēs veicinām hipertensijas ( augsta asinsspiediena) attīstību un asinsvadu slimības.


Kā vēl viens negatīvs piemērs ir cukurs un produkti, kas satur daudz cukura.


Tas ļoti slikti ietekmē asinsvadus. Pārmērīga saldumu lietošana veicina aptaukošanos, savukārt liekais svars veicina sirds un asinsvadu problēmas.


Sabalansēts uzturs ir svarīgs visa mūža garumā.


Vēl ļoti svarīgs faktors ir cilvēka emocionālais stāvoklis. Nav noslēpums, ka vairums cilvēku ikdienu pavada stresā. Stresa situācijā asinīs izdalās stresa hormoni - noradrenalīns un adrenalīns, kā arī kortizols -, kas veicina asinsvadu sašaurināšanos.


Tādi apstākļi kā stress, veido mūsu asinsvados mikrotraumas, kā rezultātā asinsvados tiek iegūti mikrobojājumi, šajā vietā veidojot mikroiekaisumu. Iekaisuma vietā savairojas leikocīti un pievienojas holesterīna plāksnes, kuras pielīp traumētajai asinsvadu vietai.


Visā šajā profilaktisko pasākumu kompleksā obligāti ir jāiekļauj fiziskās aktivitātes, jo aktivitāšu laikā asinīs atbrīvojas slāpekļa oksīds. Tas ir unikāls savienojums, kas atveseļo asinsvadus un organismu kopumā, kā arī aizkavē organisma novecošanos, vairo enerģiju.



Minot produktus, kuri labi ietekmē mūsu asinsvadus, ir jāvērš uzmanība uz nepiesātinātajām taukskābēm Omega 3 un Omega 9, ko tautā sauc par zivju eļļu.


Tās, balansā ar Omega 6, mazina iekaisuma procesus, stiprina asinsvadu sieniņas un palīdz tīrīt asinsvadus. Liela nozīme ir arī šķiedrvielām, dārzeņiem , kā arī mikro un makroelementiem.


Enzīms, kuru organisms ražo pats un tas obligāti nepieciešams, lai varētu funkcionēt šūnas un sirds un asinsvadu sistēmas. Koenzīma Q10 līmenis līdz ar vecumu samazinās, taču tieši mums sasniedzot vecumu, tas ir vajadzīgs visvairāk. Uztura bagātinātājs Forever NutraQ10 apgādā organismu ar tam tik ļoti nepieciešamo koenzīmu Q10.


Lai labāk varētu sekot līdzi savam asinsvadu stāvoklim, būtu vēlams ik gadu pārbaudīt holesterīna līmeni asinīs, kā arī, veicot analīzes, noskaidrot lipīdu profilu un zināt savu asinsspiedienu.


Zinātniski pierādīts, ka, samazinot ar uzturu uzņemto holesterīnu (trekns ēdiens, gaļas, sviests, margarīns utt.), holesterīna līmenis asinīs samazinās aptuveni par 20-30%.


Kā Forever Living produkti var palīdzēt uzlabot sirds un asinsvadu veselību un mazināt risku saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām? Vairāk lasiet citos citos bloga rakstos vai meklējiet produktus kategorijā "Sirdij un asinvadiem"!

コメント


alvejas lauki.webp
bottom of page